Od zrnka k šálku aneb zajímavosti o kávě

Pro mnoho z nás je káva neodmyslitelnou součástí dne. Pokud také patříte mezi milovníky nápoje z pražených zrn, možná vás bude zajímat několik faktů.

  • Nejvhodnější čas pro pití kávy je mezi devátou a jedenáctou dopolední a poté kolem třetí hodiny odpoledne.
  • 30 minut po vypití prvního doušku začne kofein blokovat adenosinové receptory, které způsobují pocit únavy.
  • Existuje několik stupňů pražení, přičemž nejnižší začíná na pouhých 22 °C.
  • Nejvyšší stupeň pražení se nazývá Italian roast a probíhá při 245 °C.

Podle stupňů pražení káva disponuje různými chutěmi, a to od ovocných přes čokoládové až po kouřové tóny, střídá se také sladký, kyselý a hořký nádech.

Ať už máte kávu raději slabší, nebo výraznou, při jejím vychutnávání se podívejte na zajímavou infografiku.

Jak vypadá cesta kávy od zrnka až do vašeho šálku, jaké jsou její přínosy a kdy je nejlepší čas na kávu
Zdroj: tech.sme.sk