Od zrnka k šálku aneb zajímavosti o kávě
Pro mnoho z nás je káva neodmyslitelnou součástí dne. Pokud také patříte mezi milovníky nápoje z pražených zrn, možná vás bude zajímat několik faktů.
- Nejvhodnější čas pro pití kávy je mezi devátou a jedenáctou dopolední a poté kolem třetí hodiny odpoledne.
- 30 minut po vypití prvního doušku začne kofein blokovat adenosinové receptory, které způsobují pocit únavy.
- Existuje několik stupňů pražení, přičemž nejnižší začíná na pouhých 22 °C.
- Nejvyšší stupeň pražení se nazývá Italian roast a probíhá při 245 °C.
Podle stupňů pražení káva disponuje různými chutěmi, a to od ovocných přes čokoládové až po kouřové tóny, střídá se také sladký, kyselý a hořký nádech.
Ať už máte kávu raději slabší, nebo výraznou, při jejím vychutnávání se podívejte na zajímavou infografiku.