Od zrnka k šálku aneb zajímavosti o kávě

Pro mnoho z nás je káva neodmyslitelnou součástí dne. Pokud také patříte mezi milovníky nápoje z pražených zrn, možná vás bude zajímat několik faktů.

  • Nejvhodnější čas pro pití kávy je mezi devátou a jedenáctou dopolední a poté kolem třetí hodiny odpoledne.
  • 30 minut po vypití prvního doušku začne kofein blokovat adenosinové receptory, které způsobují pocit únavy.
  • Existuje několik stupňů pražení, přičemž nejnižší začíná na pouhých 22 °C.
  • Nejvyšší stupeň pražení se nazývá Italian roast a probíhá při 245 °C.

Podle stupňů pražení káva disponuje různými chutěmi, a to od ovocných přes čokoládové až po kouřové tóny, střídá se také sladký, kyselý a hořký nádech.

Ať už máte kávu raději slabší, nebo výraznou, při jejím vychutnávání se podívejte na zajímavou infografiku.

Zdroj: tech.sme.sk