Česká republika… Taková a hlavně maková – Infografika
Dovedete si představit prázdniny u babičky bez nadýchaných makových buchet nebo školní jídelnu bez šišek (případně nudlí) s mákem? Zvládli byste nedělní snídani bez čerstvého makovce nebo makového závinu? A obešla by se podle vás česká svatba bez tradičních svatebních koláčků s mákem? Naše odpověď na tyto otázky je jednoznačné NE…
Proto není divu, že je Česká republika největším evropským producentem máku, a to s více než dvojnásobným předstihem před svými konkurenty. V roce 2015 byla česká produkce makového semínka v objemu 24 500 t, na druhém místě byly s 11 000 t Turecko a Španělsko, zatímco Maďarsko na třetí příčce vyprodukovalo „pouhých“ 9 400 t. Plodina, která je v našich zeměpisných šířkách velmi oblíbenou potravinářskou surovinou, však představuje pro své pěstitele nemalé riziko. Mák je totiž poměrně náchylný ke klimatickým stresům a nejrůznějším chorobám.
Dnešní infografika je věnovaná českým výzkumníkům a jejich novému úspěchu v oblasti zemědělství. Podařilo se jim totiž vyšlechtit nový genotyp máku setého – Onyx. Tento nový genotyp rostliny by měl být odolnější než dosud využívané druhy.
Krásně zpracovaná infografika pod článkem mimo jiné odpoví i na následující otázky:
- Kolik semínek máku je v jedné makovici?
- Jak je na tom mák s výnosností na hektar v porovnání s dalšími u nás hojně pěstovanými plodinami (pšenicí a řepkou olejnou)?
- Kolik morfinu obsahuje nově vyšlechtěný mák Onyx a jak se v tomto ohledu liší od farmaceutických odrůd máku?
Zdroj: Technologická agentura ČR – Český nápad.cz