Umělá sladidla vs. cukr – infografika

Myslíte si, že umělá sladidla, která jsou obsažena ve většina sladkostí a ochucených limonádách, jsou lepší varianta než cukr? Se společností Korunný cukor se dnes těmto chemickým sloučeninám podíváme na zoubek. Je pravda, že umělá sladidla obsahují méně kalorií než klasický cukr, například taková sukralóza je až 8krát slabší než její přírodní varianta.

Nicméně se s umělými sladidly pojí různá rizika: u sacharinu jsou to karcinogenní účinky při větším dávkování, sukralóza může způsobovat cukrovku a aspartam je nevhodný pro těhotné ženy, způsobuje riziko vzniku infekce a má toxické účinky při rozkladu v těle. Čím dál populárnější stévie zase není schválená pro užívání dětmi.

Naše tělo navíc cukr potřebuje: pro správnou činnost mozku, svalů a metabolismu, navíc z něj získáváme důležitou energii. Vedle přírodního cukru je také vhodné zvolit ten, který je obsažen v jiných přírodních produktech, jako jsou ovoce a med. S žádným z cukrů by se to ale nemělo přehánět, i ten přírodní ve velkém množství tělu škodí.

Umělá sladidla jsou mnohem zákeřnější než cukry.

Zdroj: korunnycukor.sk