Proč stojí pivo 40 Kč? Infografika
Češi jsou mistři v popíjení piva, při návštěvě hospody si tento zlatavý mok dopřeje (alespoň jednou za čas) asi většina z nás. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, co všechno se započítává do výsledné ceny, kterou za ležák v restauraci zaplatíte? Ekonom se nad tímto problémem pozastavil a celou sklenici detailně rozebral.
Výrobní náklady jsou minimální: nejvíce stojí energie potřebné pro výrobu, na jeden půllitr to vychází přibližně koruna a padesát halířů. Podobně „drahý“ je slad; chmel, kvasnice, voda a sanitace jsou pak maximálně v desítkách halířů. Situace začne být zajímavá s odvody státu: DPH z půllitru je 6,90 Kč, spotřební daň pak 1,90 Kč.
A s náklady hospody to je ještě zajímavější: marže hospodského čítá 13 korun a 10 haléřů, a to bez odečtení nákladů (mzdy, nájem apod.). Ty totiž tvoří další, největší část nákladů jednoho půllitru – skoro 15 korun. Sečteno podtrženo, výsledná cena se rovná 40 korunám. „Samotné“ pivo však nestojí ani desetinu této ceny.
Zdroj: ekonom.ihned.cz