Jakou mouku do pečení? Infografika
Už máte napečené cukroví na Vánoce, nebo jste ještě neměli chvíli klidu v předvánočním shonu? Pokud se na to teprve chystáte, možná se vám bude hodit infografika od korunnycukor.sk, která vám prozradí, která mouka se kam hodí. Základní rozdělení mouk na hladkou, polohrubou, hrubou a celozrnnou známe asi všichni. Kam se ale různé druhy dávají?
Hladkou použijete asi nejčastěji, dává se např. do palačinek, štrúdlů, pečiva, případně se používá jako zahušťovadlo. Polohrubou dejte do kynutého nebo piškotového těsta, hrubou na slané pečení, do knedlíků nebo těstovin. A celozrnná je vhodná na např. na třené těsto. Tip: pro celiaky zvolte mouku bezlepkovou, dnes už je na výběr spousta druhů: sójová, kukuřičná, rýžová, pohanková apod.
Pokud si chcete upéct některé dobroty doma, zkuste zkombinovat vybrané druhy mouk, aby byl i sladký výsledek zdravý. Myslíte si, že třeba taková bábovka nepřipadá při dietě v úvahu? Zkuste dát dohromady ovesnou mouku a špaldovou mouku a máte zdravou bábovku raz dva. Nebo vánoční perníčky: opět použijte špaldovou a ovesnou mouku, ale přidejte k nim ještě pohankovou a nemusíte se na Vánoce vyhýbat cukroví. A víte, co je to tzv. T hodnota mouky? Koukněte do infografiky.
Zdroj: korunnycukor.sk