Jak vybrat správnou sklenici na víno – infografika
Obecné zásady
- Sklenice k podávání vína volíme tenkostěnné a zásadně z čirého skla – jen tak můžeme správně posoudit barvu a čistotu vína. Ze stejného důvodu nejsou vhodné broušené sklenice, sklo s reliéfem nebo s výraznou malbou či potiskem.
- Používáme sklenice s tenkou stopkou. Při pití nedržíme sklenici za stěny, abychom víno zbytečně nezahřívali.
- Samozřejmostí je čistá a suchá sklenice.
Bílé víno
Mírně protáhlý a uzavřený kalich subtilnějšího tvaru má za úkol udržet nižší teplotu vína. Sklenice svým tvarem kumuluje aromatický projev vína.
Červené víno
Kulatější kalich je nahoře otevřenější pro lepší vnímání vůně vína. Díky rozložitějším proporcím je víno v kontaktu s větší plochou skla a snáze se zahřívá.
Šumivá vína
Nejlépe si šumivá vína vychutnáte z vysoké štíhlé sklenice zvané flétna. Úzký profil sklenice udrží nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína.
Pro jednoduchost nabízíme jen ten nejzákladnější pohled. Různé typy vín si ale zaslouží různé tvary sklenic a výběr té správné je složitá a komplexní záležitost. Někteří výrobci vyrábí sklenice různé pro různou odrůdu.
Zdroj: global-wines.cz
Download this infographic.