10 důvodů, proč používat ghí – Infografika

Následující infografika vám zavdá hned deset důvodů, proč běžně v domácnosti používat ghí. Že nevíte, co to slovo znamená, natož to, proč byste tu věc s tajemným názvem měli přijmout do svého všedního života?

Ghí, ghee nebo ghíčko, to vše je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. Ajurvéda, 5 tisíc let stará indická medicína, považuje ghí pro jeho účinky na zdraví za elixír života. Přepuštěné máslo ale není žádná novinka ani v našich krajích. Naše babičky takto zpracovávaly máslo v době největší produkce mléka, aby se nezkazilo. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve sklepě velmi dlouho.

Ghí je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů, navíc s dlouhou dobou trvanlivosti bez nutnosti chlazení. Díky absenci mléčné bílkoviny je také vhodný pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu, celiakům a lidem trpícím poruchami zažívacího traktu pomáhá doplnit vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích a proto obsaženy v ghí.

Konzumace přepuštěného másla podporuje zažívání a hubnoucí procesy v těle, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá tělo detoxikovat. Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny obsažené v ghí mají pozitivní účinky na celou nervovou soustavu.

Ghí nemusíte používat jen v kuchyni, i v koupelně najde své zastoupení. Hydratuje podrážděnou kůži a usnadňuje její hojení. Udržuje zásadité prostředí pokožky, čímž působí antisepticky.

Ještě s pořízením ghí váháte? Po prohlédnutí dnešní infografiky už nebudete: mažte ghí vyzkoušet!

 

Ghí - infografika

Zdroj: Českéghíčko.cz